Forside :: Gravid


   Hvad skal jeg passe på?
   Hvad er normale gener?
   Hvad siger loven?
   Hvad skal jeg selv gøre?
   Find branche
   Arbejdsmedicinske klinikker
   Publikationer
   Link
   Om Gravidmedjob.dk
   Oversigt
Information til gravide

Som gravid vil du komme til at mærke de mange forandringer, der sker i din krop. Du har brug for at hvile lidt mere end ellers, du bliver hurtigere træt og får måske ind i mellem kvalme.

 

Derfor stiller du sikkert dig selv spørgsmålet: ”Hvor lang tid kan jeg fortsætte med at arbejde mens jeg er gravid?”. Måske tænker du på om arbejdet kan skade dit barn.

 

Kan jeg blive på jobbet?

Mange gravide bliver fraværsmeldt af lægen tidligt i deres graviditet, men i de fleste job, kan gravide fortsætte med at gå på arbejde frem til graviditetsorloven, hvis der er styr på arbejdsmiljøet.

 

Fortæl din arbejdsgiver at du er gravid

Når du er blevet gravid, er det vigtigt at du fortæller det til din arbejdsgiver. Arbejdsgiveren har nemlig ansvaret for, at du har et sikkert og sundt arbejdsmiljø under din graviditet. Det betyder at din arbejdsgiver skal sørge for, at du kun kommer til at udføre arbejde, der ikke er til fare for din graviditet. Spørg din arbejdsgiver om virksomheden har en graviditetspolitik, har gennemført arbejdspladsvurdering (APV) og en konkret vurdering af hvad du må og ikke må.

 

Tag hensyn til maven

Der skal tages hensyn til din graviditet. Snak med din arbejdsgiver om, hvordan du har mulighed for at hvile i løbet af arbejdsdagen, f.eks. at du kan holde pauser og undgå alt for lange arbejdsdage.

 

Hvis der er noget, der er belastende eller til fare for din graviditet

Hvis du har mistanke om, at der er noget i dit job, der er for belastende, eller som kan være skadeligt for graviditeten, skal du henvende dig til din arbejdsmiljørepræsentant, din leder eller arbejdsgiveren.

Viser det sig, at der er noget i jobbet, der rent faktisk kan være skadeligt, skal der findes en løsning. I langt de fleste tilfælde er det muligt at finde gode løsninger, der sikrer, at du bliver skånet for belastningerne. Evt. kan du blive omplaceret til andre arbejdsfunktioner, der er sikre for dig og din gravidtet.

Hvis der ikke umiddelbart er nogle oplagte muligheder for at fjerne skadelige belastninger på din arbejdsplads, skal arbejdsgiveren hjemsende dig. Din læge kan også fraværsmelde dig indtil det er forsvarligt at starte på arbejde igen. Lægen kan endvidere henvise dig til en Arbejdsmedicinsk klinik, der kan vurdere dit arbejdsmiljø.

 

Hvis du bliver syg
Hvis du bliver syg i løbet af din graviditet, skal du kontakte din egen læge. Din læge skal så vurdere om du måske har behov for at blive sygemeldt i en kortere eller længere periode.